Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


további részletek..

2013.05.30

 

De arra is van ám már bizonyíték, hogy az Australopithecus robustus, aki igencsak „öregnek” mondható a több mint 1,5-2 millió évével, aki mellesleg egyik „oldalági” unokatesonk, már szabványosított kanalat használt!

Csonteszközeik vizsgálatából dél-afrikai és francia kutatók be mutatták, miként használhatta az éles, hosszú csontszerszámokat, hogy a termeszvárból kikaparja a „finomságot”.  A dél-afrikai Swartkrans-ból és Sterkfonteinből előkerült csonteszközökön lévő karcolásnyomok egyértelműen arra vallanak, hogy termeszvárakat kapartak szét velük. Ráadásul ezeket az eszközöket csak a termeszvárak feltúrására készítette és használta.

A Backwell és Francesco d’Errico, a francia CNRS (Centre National de la Recherche Scientifique) munkatársa által vezetett kutatócsoport, a termeszvárak kaparásához használt, egyforma méretű (13–19 centiméter hosszúak) és alakú csonteszközökön lévő bekarcolódásokat, mikroszkópos felvételeken, képanalízissel megvizsgálta. Ebből kiderült, hogy az Australopithecus robustus csontszerszámán látható minta csak a termeszvár kikaparásakor keletkezhetett. A kutatók ki is próbálták feltevésüket, mely igaznak bizonyult. A termeszvár csontdarabbal történő feltúrása ma is ugyanolyan kopásnyomot hagyott maga után, mint több millió évvel ezelőtt. (Forrás Juhari Zsuzsa sulinet.hu/cgibin/db2www/ma/et_tart/lst?kat=Agaf&url=/eletestudomany/archiv/2001/0106/akt/akt1/akt1.html)